jun 02

Spelkaravaan in Wageningen

Teamleden van Spelkaravaan togen deze keer naar het AZC in Wageningen waar we hartelijk onthaald werden door de schakers van SV Wageningen en enthousiaste jonge  & oudere schakers die verblijven in dit asielzoekerscentrum.

Eerder heeft Spelkaravaan schaakmateriaal verstrekt en het was de bedoeling met 2 schaaktrainers en lesmateriaal te arriveren maar helaas werkte de NS niet mee en liep het een beetje anders. Daarom mengden Niels & Martin zich bij de clubschakers en werd het een gezellige schaakavond met de gasten van het AZC. Uiteindelijk werd er zelfs niet alleen met elkaar geschaakt maar werd er ook tafeltennis gespeeld. Hartstikke leuk allemaal.

De tegenstand was uitstekend en ik begreep dat er ook al enthousiasme is om bij de club te gaan schaken. En kijk…..dat is de ware promotie van de denksport!

Bedankt voor de hartelijke ontvangst; we kijken terug op een mooie avond!

apr 08

De Spelkaravaan is nog steeds actief!

We blijven materiaal leveren zo lang dat kan. De pot raakt wel een beetje leeg dus mocht je willen steunen dan vinden we dat heel fijn. Zo hebben we de wens van AZC Amsterdam (Bijlmer) voor een groot schaakspel (2 bij 2) ingewilligd en is er bijvoorbeeld ook materiaal naar AZC Wageningen gegaan. Die schreven een leuk stukje met foto’s die we je graag laten lezen.

AZC Wageningen:
Iedere week komt de schaakvereniging uit Wageningen langs op POL Wageningen voor een schaakmiddag of –avond. Er is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich wekelijks of tweewekelijks inzetten. Hierbij maken zij gebruik van mooi en degelijk schaakmateriaal dat de Spelkaravaan ons heeft toegezonden.

De activiteit is een mooie aanvulling op andere sportieve of muzikale activiteiten. Er zijn bewoners die graag eens rustig een potje schaken, maar ook bewoners die interesse hebben dit te leren, waarbij de vrijwilligers hen begeleiden. Het is voor hen een fijne manier om even hun gedachten te verzetten.

 

Een kort verhaaltje van één van de vrijwilligers vertelt over één van deze ‘schaakmomenten’ hier op locatie:

“Gisteravond weer met een viertal schakers naar de Leemkuil getogen. Er waren wel wat taalproblemen, maar omdat schaaktaal universeel is en je veel kunt laten zien met bord en stukken was het toch een gezellige avond. De ‘schaakactiviteiten’ varieerden van treintje spelen met de dozen (…) via met de stukken op alle mogelijke legale en illegale manieren over het bord manoeuvreren en basisschaaklesjes tot min of meer serieuze schaakpartijtjes. Vanaf een uur of half 10 begon het echt goed te lopen en nam de belangstelling van schakers toe. Helaas moesten we om 10 uur opbreken.”

 

okt 21

Nieuwe activiteiten De Spelkaravaan

14700890_1833729553573925_3731525959584407163_oDoor het vele materiaal van de stichting So-On (zie eerder artikel) hebben wij met medewerking van COA via een “prikbordmededeling” de AZC’s kunnen informeren over de beschikbaarheid van borden, schaakstukken en klokken.
We zijn erg bij te melden dat de volgende AZC’s hier gebruik van maken en een aantal schaaksets en klokken ontvangen of binnenkort ontvangen (en natuurlijk doen we er ook een dambord met schijven bij als dat zo uitkomt):
Drachten / Oranje / Ter Apel / Hardenberg / Weert / Venlo / Hengelo / Vledder / Delfzijl / Assen / Arnhem-Vreedenburg / Blitterswijck
Ook ontvangen we soms foto’s zoals deze waarin er met materiaal van Spelkaravaan wordt geschaakt. In dit geval komt de foto van AZC Baexem. We gaan door met het verstrekken van spelsets en bieden waar gewenst ook lesmateriaal aan. Dat past helemaal bij onze doelstelling.
NB Zie het stickertje met ons motto op de doos “Schaken in Vrijheid”

sep 19

Fraaie schenking van SO-ON!

De bekende Groningse stichting schaakontwikkeling en -opleiding (SO-ON) is opgeheven. Voorzitter Jan Hollander zocht een goede bestemming voor de schaakmaterialen (borden, stukken en klokken) en kwam uit bij de Spelkaravaan. Een fraaie schenking waarmee we veel schakers in AZC’s blij mee kunnen maken!

Jan Hollander en zijn vrouw en de geschonken materialen.

Jan Hollander en zijn vrouw en de geschonken materialen.

mei 27

De Spelkaravaan op de Euweborrel

MEC_spelkaravaanOp vrijdag 20 mei was de halfjaarlijkse Euweborrel van het Max Euwe Centrum, een borrel waarvoor bestuurders, organisatoren, sponsoren en topspelers worden uitgenodigd.
Op de borrel stond MEC-voorzitter Jan van Run stil bij de penibele financiële situatie van het MEC, werd de Euwepas gepresenteerd en werden de Schaker van 2015 (Anish Giri) en het Talent van 2015 (Anna-Maja Kazarian) bekend gemaakt.
Ook werd Martin Sprong, de initiatiefnemer van De Spelkaravaan, geïnterviewd door Van Run. Het project wil schaken en dammen bij asielzoekers stimuleren door materiaal aan te bieden en schakers en dammers langs te laten gaan bij de asielzoekerscentra. Het project loopt enkele maanden en er wordt al bij diverse centra geschaakt en gedamd. Ook zijn er al aardig wat donaties gedaan, maar het grootste knelpunt is het mobiliseren van vrijwilligers.

apr 16

Dammers en Schakers gezocht

Diverse AZC’s hebben zich bij ons gemeld om schaken en dammen aan te bieden aan de vluchtelingen. De Spelkaravaan stelt materiaal beschikbaar en probeert dam- en schaakclubs te enthousiasmeren om een AZC te “adopteren” (wekelijks te gaan schaken of dammen).

Uiteraard kunnen individuele schakers en dammers dat ook doen! Het maakt niet uit of je wel of geen lid bent van een club. We zoeken nu met name vrijwilligers in de buurt van:

  • Almelo
  • Baexem
  • Budel (Cranendonck)
  • Ede
  • Heerhugowaard
  • Burgum
  • Overloon

Maar meld je vooral ook als je bij een AZC bij jou in de buurt actief wil zijn.

apr 10

In beeld: aan het bord in een AZC

De foto’s zijn van Jantine Messing.unnamed-2 unnamed-3 unnamed

apr 06

Landelijke actie Spelkaravaan officieel van start op AZC De Kruisberg

Vrijdag 1 april werd door de Doetinchemse wethouder Drenth officieel de aftrap voor het landelijke initiatief Spelkaravaan gegeven op AZC De Kruisberg.

20160401_151903_HDRHet initiatief  Spelkaravaan beoogt te voorzien in goed dam- en schaakmateriaal bij opvangcentra voor vluchtelingen en koppelt regionale verenigingen en (thuis)schakers en dammers aan de regionale opvangcentra. Zo worden er op frequente basis schaak- en dampartijen gespeeld. Goed voor integratie, goed voor de ontspanning. Donaties van schaak- en damleden, bedrijven en thuisschakers en dammers maken dit project mogelijk.

Wethouder Drenth deed de symbolische aftrap door van een groot grondschaakspel de koning (het is tenslotte een koninkrijk) te overhandigen aan de organisatie van AZC De Kruisberg waardoor 10 dam- en schaaksets in het bezit kwamen van AZC De Kruisberg.

Na het aansnijden van een taart met 64 schaakvelden kon het spelen beginnen en er was een hartverwarmende opkomst van vluchtelingen en vrijwilligers waardoor de middag een klein feestje werd. Taalbarrières leken niet te bestaan.

Beeldend kunstenaar Pia Sprong zorgde voor de artistieke noot door prachtige tekeningen te maken van spelers en spelertjes. Inmiddels is Spelkaravaan met andere AZC’s aan de slag.Pia Sprong 1

mrt 31

Artikel over de landelijke aftrap in Doetinchem (De Gelderlander)

Gelderlander-31032016Link naar artikel

mrt 20

Persbericht – start Spelkaravaan op vrijdag 1 april in Doetinchem

Op vrijdag 1 april 2016 zal de een officiële aftrap van de Spelkaravaan plaatsvinden op AZC De Kruisberg te Doetinchem om 15.30 uur.

Alle informatie kunt u lezen in het Persbericht 1 april.

Oudere berichten «